VESZPRÉMI DÓZSA SK birkózó szakosztály
vissza

Németh Zsanett megvédte címét, ismét Eb-győztes a 75 kilóban

Még fél óra sem telt el a szombathelyi U23-as Európa-bajnokság negyedik versenynapjából, amikor már sajnos három súlyos magyar vereség is lezajlott az Arena Savariában. A még junior Váncza Ivett 10-0-s vesztes mérkőzését a kadet Eb-harmadik Szabó Eliána pontozásos veresége követte, majd a szintén junior Dollák Tamara sem tudta meglepni orosz ellenfelét, az első menetben technikai tussal ért véget a selejtező.

Sajnos a sorsolás sem volt valami kedvező a mieinknek, hiszen a folytatásban egyik magyart legyőző versenyző sem tudott döntőbe jutni, ami azt jelentette, hogy Váncza, Dollák és Szabó versenye is véget ért.

A nap negyedik magyar birkózójától azonban jogosan várta el a vezetőség a győztes mérkőzéseket. Németh Zsanett a 75 kilogrammosok között ugyanis a legesélyesebb versenyzőként szállt harcba a címvédésért, ugyanis tavaly megnyerte ezt a versenyt Bulgáriában. Bár a szombathelyi viadal első mérkőzésén igencsak meglepték az újpesti birkózót, spanyol ellenfele négy pontért dobta el őt a selejtezőben. Zsanett azonban fordítani tudott, végül 14-9-re győzött, elődöntős lett. Következett a junior Eb-második német, olimpikonunknak viszont ő sem okozott problémát, taktikus birkózással 6-0-ra győzött, döntőbe jutott Szombathelyen.

A fináléban a másik ágon a lengyelt (6-1), a norvégot (3-0) és az ukránt (‘4-4) legyőző fehérorosz Lanko következett, aki 2016-ban harmadik volt a korosztály kontinensbajnokságán. Zsanett korábban már birkózott a fehérorosszal, legutóbb januárban, a francia nagydíjon, ahol 4-0-s vezetésnél két vállra fektette őt. Reménykedtünk benne, hogy ezt a Vas megyei közönségnek is megmutatja majd kadet-világbajnokunk.

Bár a mostani összecsapás első három perce nem hozott akciót, a bírók azonban Zsanit látták aktívabbnak, ezért megintették a fehéroroszt, tehát 1-0-s magyar előnnyel mentek szünetre a felek. A második félidő már jóval izgalmasabb volt, Németh ellenfele hibáját kihasználva gyűjtött újabb pontokat, végül 7-3-ra győzött, ezzel megvédte U23-as Európa-bajnoki címét!

Németh Zsanett pályafutása harmadik aranyérmét szerezte világversenyen, Szombathelyen pedig már a másodikat, hiszen 2011-ben kadet-világbajnok volt az Arena Savariában!

A pénteki versenynap aranyérmeiből kettőt az ukránok nyertek meg, sőt, remek eredményeiknek köszönhetően a csapatpontversenyben is az élen végeztek, míg a maradék egy elsőséget finn birkózó zsebelte be. Magyarország egyébként a csapatversenyben a két éremmel (arany- és bronzérem), valamint az ötödik helyezéssel a hatodik helyen zárt.

Zsanett így értékelte a versenyt: „A mai napon az volt a legnehezebb, hogy túl legyek az első mérkőzésen a spanyol lány ellen, mert elég sokat fogytam előtte, így nem sikerült valami jól a nyitómeccsem. Igazság szerint nagy terhet cipeltem, mert volt mit vesztenem, hiszen tavaly Európa-bajnok lettem, és nem éppen simán, nem éppen egyszerűen, de azért meg tudtam védeni a címemet. Egész évben úgy álltam a dolgokhoz, hogy első leszek, a második helyezésben nem is gondolkodtam, még a sorsolás sem érdekelt: mindenkit le akartam győzni, jöhetett bárki. Nagyon szerettem volna a családtagjaimnak és a barátaimnak örömet szerezni az aranyéremmel. Sokat köszönhetek az edzőimnek, elsősorban Nagy Lajosnak, aki a nemzetközi versenyeken egyengette, segítette-segíti az utamat. Természetesen már gondolok a közeledő felnőtt Európa-bajnokságra is, reálisan látom magamat, tehát ha Újvidéken dobogóra tudnék állni, azt már sikernek tartanám.”


A Berhidán nevelkedett Németh Zsanett Mohácsi László és Nesó Sándor kezei alól került Veszprémbe a berhidai klub megszűnését követően, ahol Izsák Károly és Faragó Zsolt egyengette tovább pályafutását. 2011-ben a Veszprémi Dózsa és a Csepel színeiben kadet Európa-bajnoki bronzérmes lett, majd megszerezte a magyar női birkózás történetének első kadet világbajnoki címét. 2013-ban a junior Európa-bajnokságon második lett, amit egy évvel később meg tudott ismételni. 2015-ben az U23 Európa-bajnokságon bronzérmet, 2016-ban pedig aranyérmet szerzett. Jelenleg az Újpest színeit erősíti, és készül a Riói Olimpia kvalifikációs versenyeire.